RobonAUT 2023 – Jelentkezz!

Itt az új tanév, és ismét indul a RobonAUT, a valódi mérnöki kihívásokat tartogató robotautó-építő verseny. Itt az idő, hogy benevezz! Készen állsz? Az elmúlt 13 év 174 korábbi csapatának egybehangzó véleménye alapján nem fogod megbánni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt a jelentkezéshez. További kérdés esetén nyugodtan keresd Kiss Domokos vagy Dr. Tevesz Gábor versenyszervezőket.

Kik jelentkezhetnek?

A versenyt a BME Villamosmérnöi és Informatikai Kar mesterképzéses specializációinak hallgatói számára hirdetjük meg. Azaz villamosmérnök, mérnökinformatikus és mechatronikai mérnök mesterhallgatók vehetnek részt a küzdelemben, háromfős csapatokban. Elsősorban teljes csapatok jelentkezését várjuk, de ha versenyezni szeretnél, és még nincs csapatod, akkor is add be a jelentkezésedet, és segítünk csapattársakat találni.

Mik a feladatok?

A RobonAUT egy robotépítő verseny, ahol egy teljesen önállóan működő robotjármű létrehozása a cél. Egy 1:10-es méretarányú távirányítós autót kell autonóm robottá alakítani a felkészülés során.

A robotépítéshez hardver- és szoftverfejlesztési, szabályozástechnikai ismeretek a legfontosabbak. Jó, ha értetek a beágyazott rendszerek, mikrokontrollerek lelkivilágához, a kliensszofver-fejlesztéshez, és a mechanikai érzék is nagyon hasznos az autók megfelelő felkészítéséhez.

A versenyen két pályán kell végigjutnia a robotnak külső segítség, beavatkozás nélkül, minél rövidebb idő alatt. Az egyik egy ügyességi, a másik egy gyorsasági feladat elé állítja a robotautót.

A feladatok pontos leírását 2022. szeptember 9-én tesszük közzé. Addig is érdemes visszanézni a korábbi versenyek videóit, hasonlóra lehet számítani most is.

Miért jó nekem, ha benevezek?

Több okból is érdemes vállalni a kihívást:

Rengeteget tanulhatsz belőle. A robotépítés során az egyetemi évek alatt megtanult ismeretek életre kelnek a valóságban. Rájössz, hogyan viszonyul egymáshoz az elmélet és a gyakorlat. Átéled, milyen, amikor egyszer csak működni kezd, amit elképzeltél, milyen, amikor nem várt hibák merülnek fel, és milyen, amikor sikerül felülkerekedni ezeken.

A verseny beszámít a tanulmányaidba is. Több módja is van, hogy a versenyzéssel kreditet vagy jobb érdemjegyet szerezz:

  • A versenyfelkészülés önálló laboratórium (ill. mechatronikusoknak projektfeladat) keretében is végezhető. Ehhez fontos, hogy vedd fel időben a megfelelő tárgyat a Neptunban (villamos: VIAUML02, VIAUML03; info: VIAUML00, VIAUML01; mechatonikus: VIAUM017, VIAUM039)
  • A verseny témájában a Robotirányítás rendszertechnikája (VIAUMA10) tantárgyhoz kapcsolódik. A tárgy felvétele nem kötelező a versenyzéshez, de javasolt, ugyanis a Q1 kvalifikáción (ld. lejjebb) elért pontszám beleszámít a vizsgába, amivel akár 2 jegyet is lehet javítani.

Jól mutat az önéletrajzodban. A RobonAUT iránt számos cég érdeklődik, érdemes megnézni a támogatóinkat a főoldalon. Az elmúlt 13 évben körülbelül 500 hallgató vett részt a versenyeinken, akik azóta végzett mérnökök, és többen vezető beosztásban vannak. Lehet, hogy egy egykori RobonAUT-ossal találkozol majd az állásinterjúdon...

Mit lehet nyerni?

A fent felsorolt előnyökön túl értékes nyereményekkel jutalmazzuk a legeredményesebb csapatokat. Támogatóinknak köszönhetően a kiosztott díjak összértéke 3 millió Ft, ami akár 500 ezer Ft-ot is jelenthet egy versenyzőnek.

Mibe kerül ez nekem?

Pénzedbe nem kerül, nevezési díj nincs. A lelkesedésedet, idődet, elszántságodat kell beleadnod a versenybe, a fejlesztéssel járó költségeket a szervezők állják. Magát az autót, az elektronikai eszközöket, nyomtatott áramkörök gyártási költségeit a szervezők finanszírozzák egy megadott összeghatárig. Az elkészített robotautót megtarthatják a csapatok a verseny után. Cserébe annyit kérünk, hogy vedd komolyan a versenyt, és ha jelentkeztél, csináld is végig.

Hogyan zajlik a felkészülés?

A verseny februárban lesz, a felkészülési idő közel 5 hónap. Ennek az időnek a kihasználásához igyekszünk többféle segítséget is nyújtani:

  • Mentorok: Minden csapathoz egy mentort rendelünk a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék munkatársai közül. Az ő feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék a csapat előrehaladását, tanácsokkal, konzultációkkal segítsék a felkészülést.
  • Szemináriumok: A felkészülési időszak elején 4 szemináriumot tartunk különféle, a versenyhez kapcsolódó szakmai témákban. A cél a tanultak felelevenítése, esetleges hiányosságok pótlása, az ismeretek alkalmazása a versenyhez kapcsolódóan. A szemináriumok témái: hardvertervezés, elektronikai méretezési kérdések, nyomtatott áramkörök tervezése, beágyazott szoftverfejlesztés, szabályozástechnika.
  • Kvalifikációk: A felkészülést három kvalifikáció során ellenőrizzük. A Q1 kvalifikáció december közepén, szorgalmi időszak végén lesz, ennek eredménye meghatározza az önálló laboratórium értékelését, ebből számoljuk a Robotirányítás rendszertechnikája tantárgy vizsgájának plusz pontjait, és a versenyre is lehet már hozott pontokat gyűjteni. A Q2 és Q3 kvalifikációkat a verseny előtti napokban tartjuk, ezek sikeres teljesítése feltétele a versenyen való elindulásnak.

Hogyan jelentkezhetek?

A jelentkezési időszak 2022. szeptember 16-ig tart. A jelentkezéshez ki kell tölteni az itt található űrlapot. A további teendőket, a versenyszabályzatot és egyéb részleteket 2022. szeptember 9-én 8:15-kor ismertetjük a BME Q épület QBF13-as teremben. Minden érdeklődőt, jelentkezőt várunk!